Što je ESTA?

Sustav elektroničkog odobrenja putovanja (ESTA) pregledava posjetitelje koji ispunjavaju uvjete za putovanje u SAD putem programa izuzeća od viza. Putnici koji ispunjavaju uvjete za vize mogu ući u Sjedinjene Države bez vize, ali će im trebati odobrena ESTA. Smatra se da putnici koji ulaze u SAD putem Programa izuzeća od viza predstavljaju manje sigurnosnih ili imigracijskih rizika za Sjedinjene Države od putnika iz drugih zemalja.

Što mogu učiniti s ESTA-om?

Odobrena ESTA omogućuje vam ukrcaj na zračnog ili pomorskog prijevoznika u Sjedinjene Države putem Programa izuzeća od viza. Svi glavni zračni i pomorski prijevoznici moraju biti potpisnici programa izuzeća od viza. Carina i zaštita granica Sjedinjenih Država (CBP) savjetuje podnositeljima zahtjeva da podnesu svoje zahtjeve za ESTA tijekom rezervacije putovanja i prijave se više od 3 dana prije odlaska u Sjedinjene Države.

Kako funkcionira ESTA?

Strani državljani koji putuju u okviru Programa izuzeća od viza moći će putovati bez vize, ali će zahtijevati ESTA-u. CBP je, u suradnji s Ministarstvom domovinske sigurnosti (DHS), uspostavio ESTA kao način identificiranja putnika koji predstavljaju prijetnje prije ulaska u SAD. Čim u obrazac unesete potrebne biografske podatke, podatke o plaćanju i putovanju, sustav obrađuje zahtjev kako bi utvrdio jeste li ovlašteni putovati u Sjedinjene Države bez vize.

Kada stignete u svoju luku polaska, vaš zračni prijevoznik ili pomorski prijevoznik potvrdit će carini i zaštiti granica Sjedinjenih Država da imate valjano odobrenje putovanja.

Je li ESTA poput američke vize?

Elektronički sustav za odobrenje putovanja (ESTA) nije viza. Ne ispunjava zakonske uvjete za služenje umjesto vize za Sjedinjene Države. Posjetitelji koji imaju valjanu vizu za Sjedinjene Države mogu putovati u SAD iz razloga zbog kojih je izdana. Putnici s važećim vizama nisu prisiljeni primijeniti ESTA. Na isti način na koji važeća viza za Sjedinjene Države ne daje jamstvo za prijem u zemlju, ovlaštena ESTA nije jamstvo kao ni prijem u SAD. Međutim, podnositelji zahtjeva za vizu mogu imati pravo žalbe na odluku o ulasku u zemlju.

Koliko dugo je ESTA uvjet?

ESTA je postala obvezna 12. siječnja 2009. Očekuje se da će svatko tko podnese zahtjev za ESTA ispuniti elektroničku carinsku deklaraciju nakon što stigne u Sjedinjene Države. Putnici u okviru Programa izuzeća od viza više ne moraju ispunjavati zelenu karticu od 1-94 W.

Odobreni ESTA zahtjevi vrijede dvije godine ili do datuma isteka putovnice. Putnici mogu posjetiti Sjedinjene Države više puta bez potrebe za ponovnim podnošenjem zahtjeva za ESTA svaki put. Dok koriste ESTA za putovanje u Sjedinjene Države, putnici mogu boraviti samo 90 dana po posjetu. Posjeti Sjedinjenim Državama trebali bi biti raspoređeni kako bi se spriječilo da Carinska i granična zaštita posumnjaju da putnici zloupotrebljavaju VWP. Ne postoji određeno vrijeme između posjeta Sjedinjenim Državama tijekom putovanja pod VWP-om.

Jamči li odobrena ESTA prijem u Sjedinjene Države?

Ako vam je odobreno putovanje kroz ESTA-u, ovo odobrenje pomaže utvrditi da vi kao pojedinac smijete putovati državama u okviru Programa izuzeća od viza (VWP). Međutim, ne kvalificira vas automatski kao dopuštene u zemlju pri ulasku. Kada stignete na odredište u Ameriku, proći ćete provjeru od strane Carine i zaštite granica (CBP). Nakon završetka ove provjere donijet će se odluka o vašoj dopuštenosti za ulazak u SAD pod VWP-om.

Koje je razdoblje valjanosti ESTA-e?

Ako se iz određenog razloga ne opozove, vaša ESTA autorizacija daje se na razdoblje od 24 mjeseca nakon odobrenja. To jest, osim ako vam putovnica prvo ne istekne, a tada će isteći i vaš ESTA. Službenici CBP-a moći će vidjeti vaš datum isteka ESTA-e na svojim sustavima.

Vaša ESTA autorizacija vrijedit će za više putovanja u SAD u navedenom dvogodišnjem razdoblju. To znači da se nećete morati prijaviti za ESTA za svaki posjet SAD-u ako je vaše prethodno odobrenje valjano.

Ako vaš ESTA istekne dok ste usred posjeta SAD-u, taj istek neće utjecati na vašu sposobnost napuštanja zemlje.

Možete li ostati do 24 mjeseca na ESTA-i?

Ne. Iako ESTA autorizacija traje 24 mjeseca, to ne znači da je pojedincu dopušteno provesti neprekidno ukupno dvije godine u SAD-u. ESTA omogućuje putovanje u zemlju za boravak od 90 dana ili manje. Putnici koji planiraju provesti duže neprekidno razdoblje u zemlji moraju dobiti vizu za posjetitelje. Viza za posjetitelje može biti poslovna viza B1 ili turistička viza B2. Oba zahtijevaju ispunjavanje obrasca DS-160 i intervju u lokalnom američkom konzulatu ili veleposlanstvu.

Putnici će se morati ponovno prijaviti za ESTA ako dobiju novu putovnicu ili promijene zemlju državljanstva, ime ili navedeni spol. Nadalje, novi zahtjev potreban je i ako dođe do bilo kakvih promjena u odgovorima koje je podnositelj zahtjeva dostavio na pitanja o prihvatljivosti ESTA-e.

Preporučuje se da pojedinac podnese zahtjev za ESTA-u u trenutku rezervacije putovanja, a ne bliže datumu odlaska. Putnicima se savjetuje da napuste najmanje 72 sata prije ukrcaja.

Jesu li u zračnoj luci potrebne digitalne kopije ili ispisi?

Jednostavan odgovor je ne. CBP će imati pristup svim vašim ESTA informacijama putem svojih baza podataka. Međutim, posjedovanje fizičke kopije vašeg autorizacije uvijek je nešto što bi razumni putnik mogao poželjeti. VWP zakonski ne zahtijeva fizičku kopiju, ali ako je imate za svoje zapise, može biti korisno.