ESTA zahtjevi

Program izuzeća od viza (VWP) i ESTA

Program izuzeća od viza (VWP) omogućuje građanima iz oko 41 zemlje da putuju u Sjedinjene Države zbog posla ili turizma i ostanu 90 dana ili manje bez dobivanja vize. U zamjenu, vlade zemalja VWP-a moraju uzvratiti istom mjerom dopuštajući američkim državljanima da posjete svoje zemlje u jednakom razdoblju. Međutim, putnici VWP-a moraju dobiti odobrenje za putovanje podnošenjem zahtjeva Elektroničkom sustavu za odobrenje putovanja (ESTA). ESTA je automatizirani sustav koji određuje podobnost svakog posjetitelja za putovanje u Sjedinjene Države u okviru VWP-a. Podnositelji zahtjeva za ESTA-u moraju podnijeti internetski obrazac zahtjeva na odobrenje najmanje 72 sata prije polaska zračnim ili pomorskim prijevoznikom u Sjedinjene Države.

ESTA svrha putovanja mora biti dopuštena na vizi za posjetitelje (b)

Program izuzeća od viza (VWP) omogućuje građanima zemalja sudionica da putuju u Sjedinjene Države bez dobivanja vize, za boravke od 90 dana ili manje za turizam ili poslovanje. Tranzit ili putovanje kroz Sjedinjene Države do Kanade ili Meksika općenito je dopušteno putnicima VWP-a. Slijede primjeri aktivnosti dopuštenih tijekom boravka u Sjedinjenim Državama na VWP-u.

Poslovne svrhe

 • Posavjetujte se s poslovnim suradnicima
 • prisustvovati znanstvenoj, obrazovnoj, stručnoj ili poslovnoj konvenciji ili konferenciji
 • pohađajte kratkotrajnu obuku (ne smije vas platiti nijedan izvor u Sjedinjenim Državama, osim troškova povezanih s vašim boravkom)
 • pregovaranje o ugovoru

Turističke namjene

 • turizam
 • Odmor (odmor)
 • posjet prijateljima ili rodbini
 • Liječenje
 • sudjelovanje u društvenim događajima koje organiziraju bratske, društvene ili uslužne organizacije
 • sudjelovanje amatera na glazbenim, sportskim ili sličnim događajima ili natjecanjima, ako nisu plaćeni za sudjelovanje
 • upis na kratki rekreativni studij, a ne za kredit prema diplomi (na primjer, dvodnevni tečaj kuhanja dok ste na odmoru)

Primjeri svrha putovanja nisu dopušteni u programu izuzeća od viza

Ovo su neki primjeri aktivnosti koje nisu dopuštene na VWP-u i zahtijevaju vize za putovanja u SAD:

 • studij, za kredit
 • zaposlenje
 • raditi kao strani tisak, radio, film, novinari ili drugi informacijski mediji
 • stalni boravak u Sjedinjenim Državama

Državljani zemalja označenih VWP-om

Morate biti državljanin ili državljanin zemlje sudionice VWP-a. Sljedeća 41 zemlja sudionici su Programa izuzeća od viza. Godina pored naziva zemlje označava godinu prihvaćanja u Program izuzeća od viza.

Andora (1991) Australija (1996) Austrija (1991)
Belgija (1991) Brunej (1993) Čile (2014)
Hrvatska
(2021)
Češka Republika
(2008)
Danska (1991)
Estonija (2008) Finska (1991) Francuska (1989)
Njemačka (1989) Grčka (2010) Mađarska (2008)
Island (1991) Irska (1995) Izrael (2023)
Italija (1989) Japan (1988) Južna Koreja (2008)
Latvija (2008) Lihtenštajn (1991) Litva (2008)
Luksemburg (1991.) Malta (2008) Monako (1991)
Nizozemska (1989) Novi Zeland (1991) Norveška (1991)
Poljska (2019.) Portugal (1999) San Marino (1991)
Singapur (1999) Slovačka (2008) Slovenija (1997)
Španjolska (1991) Švedska (1989) Švicarska (1989)
Tajvan (2012) Ujedinjeno Kraljevstvo (1988)

Da biste se kvalificirali za program izuzeća od viza, morate biti državljanin bilo koje od gore navedenih zemalja, morate imati odobrenje ESTA-e za e-putovnicu, a također morate dokazati da ćete se vratiti u svoj dom nakon isteka vremena.

Zemlja mora imati pojačanu provedbu zakona i dijeliti sigurnosne podatke sa SAD-om kako bi bila dio Programa odricanja. Države članice moraju prijaviti ukradene ili izgubljene putovnice, izdati e-putovnice i imati manje od 3% odbijanja zahtjeva za vize za posjetitelje koji nisu imigranti za prethodne dvije godine. Zemlja bi također trebala imati odličan nadzor granice, provedbu zakona, borbu protiv terorizma i druge potrebne sigurnosne standarde.

Zahtjevi za ESTA putovnicu

Tijekom putovanja u SAD putem VWP-a, e-putovnica je bitan dokument potreban prilikom podnošenja zahtjeva za ESTA i razlikuje se na sljedeće načine;

 • Na stranici s vašim detaljima na dnu se nalazi nekoliko brojeva, što ga čini strojno čitljivim.
 • Na naslovnici ima čip i razlikovni simbol koji se može skenirati kako bi se prikazali osobni podaci vlasnika.

Vaša e-putovnica mora imati navedene sigurnosne značajke za putovanje u okviru VWP programa. Osigurajte da je u skladu s postavljenim standardima Međunarodne organizacije civilnog zrakoplovstva (ICAO). Nakon što dobijete odobrenje ESTA-e, možete početi s dogovaranjem putnih aranžmana.

Osim toga, ako planirate odlazak iz Sjedinjenih Država, osigurajte da putovnica vrijedi najmanje šest mjeseci nakon razdoblja namjeravanog boravka. Međutim, ako ste iz bilo koje od zemalja navedenih u šestomjesečnom ažuriranju kluba, pravilo šest mjeseci se ne primjenjuje. Imajte na umu da će svakom putniku koji ispunjava uvjete za VWP biti potreban odobreni ESTA.

Ako planirate ući u Sjedinjene Države koristeći privremenu ili hitnu vizu, VWP program preporučuje da to bude i e-putovnica. Tijekom prolaska kroz države putem VWP-a, morate biti odobreni za putovanje putem Elektroničkog sustava za odobrenje putovanja (ESTA).

Ažuriranje ESTA-e

Ako želite putovati bez vize, potrebno vam je odobrenje ESTA-e prije ukrcaja na pomorski ili zračni prijevoznik koji plovi za SAD. Vrijedi dvije godine, ali morate dobiti novi ESTA ako;

 • Promijenite zemlju državljanstva.
 • Promijenite spol.
 • Nabavite novu putovnicu, bilo da se radi o hitnoj ili privremenoj vizi.
 • Promijenite ime.
 • Trebate promijeniti svoje odgovore na pitanja da ili ne na ESTA aplikaciji.

Da biste podnijeli zahtjev za ESTA-u, potrebna vam je važeća putovnica iz zemlje programa izuzeća od viza, vaša e-pošta, kućna adresa i telefonski broj. Također ste dužni navesti detalje e-pošte i telefonskog broja kontaktne točke za hitne slučajeve.

ESTA neprihvatljivost

Nekim putnicima može biti ograničen ulazak u SAD putem VWP-a, na primjer, ako ste prekršili uvjete prethodnih prijema u Sjedinjene Države prema VWP-u. Također možete biti neprihvatljivi za ESTA ako imate bilo kakvu kaznenu evidenciju uhićenja, čak i ako to nije rezultiralo kaznenom presudom. Ne ispunjavate uvjete ako predstavljate bilo kakvu sigurnosnu prijetnju, iako se Ministarstvo domovinske sigurnosti može odreći ograničenja od slučaja do slučaja. Također ste ograničeni ako planirate raditi, imati stalno prebivalište ili se baviti poslovima savezne vlade.

Prema Zakonu o poboljšanju programa odricanja i prevenciji terorističkih putovanja iz 2015., putnici iz Irana, Iraka, Sudana, Koreje i Sirije moraju dobiti vizu prije putovanja jer više ne ispunjavaju uvjete za prolazak kroz VWP. Ako ste državljanin zemalja VWP-a, ali ste se preselili u Koreju, Somaliju, Sudan, Libiju, Iran, Irak ili Jemen 1. ožujka 2012. ili nakon tog datuma, tada niste čitljivi za program. Ograničenja se ne primjenjuju na putnike koji su posjetili zemlje u tom razdoblju za služenje vojnog roka ili za obavljanje službenih dužnosti kao zaposlenik zemlje VWP-a.

Kada putujete u Sjedinjene Države morem ili zrakom, osigurajte da imate povratnu kartu na prijevozniku koji je u dogovoru s VWP-om. Kada se koriste privatna sredstva kao što je privatni zrakoplov, također bi trebao održavati valjani ugovor s VWP-om i jamčiti deportaciju iz Sjedinjenih Država ako se utvrdi da je nedopušten. Trebali biste dati pregled namjeravanog boravka u roku od 90 dana ako stignete kopnom i pokazati dovoljno sredstava koja će vas održati.

Dopušteno i zabranjeno putovanje u okviru programa izuzeća od viza

Pomoću programa možete otići u SAD i pregovarati o ugovorima, podmiriti imanja ili se posavjetovati s poslovnim suradnicima. Također možete prisustvovati konferencijama, obrazovnim, poslovnim i profesionalnim događajima ili poduzimati neovisne istraživačke aktivnosti. Dopušteno vam je otići na odmor, obići razne gradove, pa čak i posjetiti prijatelje i obitelj. Sudjelujte u društvenim događajima koje organizira više organizacija ili drugim natjecanjima vezanim uz sport i glazbu. Također, možete se upisati na kratke studijske tečajeve ako nećete dobiti kredit, na primjer, satove kuhanja ili ako namjeravate posjetiti zemlju radi liječničkih pregleda.

Međutim, ne smijete postati redoviti student, izvoditi plaćene emisije ili raditi u tisku ili novinarstvu. Također vam je ograničeno sudjelovanje u bilo kojem obliku zaposlenja, pridruživanje posadi bilo kojeg broda ili zrakoplova niti traženje stalnog boravka u Sjedinjenim Državama.

Prednosti i nedostaci putovanja u okviru VWP-a

Za poslovne ili zabavne posjetitelje zemlje koja sudjeluje u VWP-u ne morate podnijeti zahtjev za vizu u američkom konzulatu u inozemstvu, što zahtijeva puno dokumentacije, vremena i truda. Uz minimalnu gnjavažu na računalu, možete napraviti planove putovanja pomoću ESTA-e, izbjegavajući duge rokove obrade viza, posebno ako putujete iz hitnih razloga. Osim toga, ako uđete u SAD pomoću VWP-a, možete posjetiti Kanadu, Meksiko i druge susjedne otoke za vrijeme valjanja vašeg VWP-a, što možda neće biti dopušteno s drugim vizama.

Međutim, program ima neke nedostatke u tome što putnici ne mogu produžiti trajanje svog boravka tijekom putovanja ESTA-om. Nadalje, putnici iz ESTA-e ne mogu prijeći s ESTA-e na vizu dok su u zemlji. To bi potencijalno utjecalo na turizam i poslovne putnike koji imaju neočekivane probleme tijekom boravka u Sjedinjenim Državama. Stoga se posjetiteljima savjetuje da u skladu s tim planiraju svoje svrhe i potrebe putovanja u SAD-u.