ESTA za sammarinske građane

Sažetak zahtjeva za ESTA

Građani San Marina mogu se prijaviti za ESTA u sklopu Programa izuzeća od viza
ESTA se može koristiti u turističke, poslovne, tranzitne, medicinske ili druge privremene svrhe
Odobrena ESTA omogućuje putnicima boravak do 90 dana po posjetu SAD-u.
Sammarinski državljani koji putuju komercijalnim zračnim prijevoznicima ili pomorskim prijevoznicima mogu podnijeti zahtjev za ESTA
Sammarinski građani morat će ispuniti i druge zahtjeve ESTA-e

Ispunjavaju li sammarinski građani uvjete za ESTA-u?

Da, kao dio Programa izuzeća od viza, sammarinski građani mogu podnijeti zahtjev za ESTA, što je kratica za Elektronički sustav za odobrenje putovanja. Sammarinski građani koji žele podnijeti zahtjev za ESTA morat će ispuniti potrebne zahtjeve ESTA-e.

Što je ESTA?

ESTA je pokrenuta 2009. godine kao način obrade podataka posjetitelja koji ulaze u Sjedinjene Države u okviru Programa izuzeća od viza (VWP). Podaci se koriste za utvrđivanje predstavlja li putnik sigurnosni ili imigracijski rizik za Sjedinjene Države, američke državljane ili stanovnike. ESTA je ukidanje viza koje omogućuje građanima zemalja bez viza, poput San Marina, ulazak u Sjedinjene Države bez vize. ESTA je odobrenje putovanja koje se može dobiti online i obrađuje se u roku od 72 sata od podnošenja ESTA zahtjeva.

Koje mi aktivnosti omogućuje ESTA?

Odobrena ESTA omogućuje sammarinskim građanima da posjete Sjedinjene Države u svrhu turizma, poslovanja, tranzita, medicinskih ili kratkih studija do 90 dana po posjetu. Ako želite ostati u Sjedinjenim Državama nakon 90 dana, trebali biste podnijeti zahtjev za B1 Business ili B2 turističku vizu.

Može li se ESTA koristiti za više unosa?

Da, sammarinski građani mogu koristiti odobrenu ESTA za više posjeta Sjedinjenim Državama. Ne postoji ograničenje broja ulazaka u Sjedinjene Države, međutim, ako Carina i zaštita granica sumnjaju da pokušavate zaobići imigracijska pravila ili ograničenja, možda će vam biti zabranjen ulazak.

Koji su prihvaćeni načini plaćanja na obrascu ESTA?

Sammarinski podnositelji zahtjeva mogu platiti naknadu za prijavu ESTA-e pomoću brojnih debitnih ili kreditnih kartica poput onih koje su izdali Visa, MasterCard, American Express, Discover, Diner’s Club, Maestro ili JCB. Plaćanje se traži putem interneta u trenutku podnošenja i potrebno je ishoditi rješenje o vašoj ESTA prijavi.

Koliko dugo ESTA vrijedi?

Odobreni ESTA traje dvije godine ili do datuma kada vam putovnica istječe. Ako vaš ESTA istekne, morat ćete podnijeti zahtjev za novu autorizaciju.

Pod kojim okolnostima će mi trebati nova ESTA?

Morat ćete se prijaviti za novi ESTA ako se primjenjuje bilo koja od sljedećih okolnosti:

Što ako se građaninu Sammarinesea uskrati ESTA?

Sammarinski građani kojima je ESTA uskraćena dobit će obavijest o “Putovanju nije odobreno” na zaslonu ili putem e-pošte nakon podnošenja zahtjeva. Ako vam je uskraćena ESTA, kao sammarinski državljanin možete podnijeti zahtjev za vizu za posjetitelje za ulazak u Sjedinjene Države u turističke, poslovne ili tranzitne svrhe.

Trebam li ESTA ako sam dvojni državljanin Sjedinjenih Država ili Kanade?

Ne, ako ste sammarinski državljanin s dvojnim državljanstvom Sjedinjenih Država ili Kanade, tada nećete morati podnijeti zahtjev za ESTA ili vizu. Carinska i granična zaštita (CBP) savjetuje putnicima da koriste svoje američke ili kanadske putovnice prilikom ulaska u Sjedinjene Države.

Je li ESTA isto što i viza?

Ne, ESTA nije viza i postoje razlike između njih dvoje. ESTA se može dobiti ispunjavanjem internetske prijave. Za usporedbu, američki zahtjev za vizu zahtijeva da ispunite obrazac DS-160 i prisustvujete sastanku veleposlanstva u vašoj zemlji prebivališta. Nadalje, viza za SAD obrađuje se tijekom nekoliko tjedana s nepredvidivim rokovima koji se možda neće podudarati s vašim planovima putovanja. Odobrena viza za SAD daje vam brojna prava koja se ne dodjeljuju podnositeljima zahtjeva za ESTA-u. Stoga odobrenim podnositeljima zahtjeva za ESTA-u nije zajamčen ulazak u Sjedinjene Države. Dopuštenost sammarinskih građana koji putuju u Sjedinjene Države s ESTA-om u konačnici će odrediti CBP na američkoj granici.

Gdje mogu saznati više informacija o ESTA-i?

Dodatne informacije potražite u najčešćim pitanjima o ESTA-i i stranici ESTA zahtjeva za više informacija prije početka prijave.