Kako se mogu prijaviti za ESTA?

Za ESTA-u se možete prijaviti podnošenjem internetske prijave. Sam obrazac za prijavu traje otprilike 20 minuta. ESTA se zatim obrađuje od strane DHS-a (Ministarstva domovinske sigurnosti), pri čemu oni odgovaraju odlukom u roku od 72 sata. Da biste podnijeli zahtjev za ESTA, trebat će vam putovnica, plan putovanja i kontaktni podaci poslodavca ako ste zaposleni.

Na ESTA aplikaciji postoji nekoliko odjeljaka za prijavu . Podnositeljima zahtjeva savjetuje se da pregledaju različite odjeljke kako bi bili sigurni da razumiju prirodu onoga što se traži i zašto je to relevantno za sigurnost granica SAD-a.

Prijavite se za ESTA

How do I check the validity of my current ESTA Application?

Možete provjeriti status svoje trenutne ESTA prijave prije odlaska na putovanje u Sjedinjene Države, dohvatiti datum isteka i svoj ESTA autorizacijski broj ispunjavanjem jednostavnog obrasca u kojem navodite svoje prezime i ime, kao i podatke o putovnici.

Ako je vaša prijava trenutno još uvijek valjana, tada će vam biti dostavljen vaš status ESTA-e, datum isteka i broj autorizacije.

Kada provjerite valjanost svog ESTA statusa, može se prikazati jedna od pet različitih poruka. Svih pet jesu i o tome što znače raspravlja se u nastavku.

Provjera stanja ESTA aplikacije

ESTA aplikacija nije pronađena

Ako provjerite svoj status ESTA-e i dobijete poruku “Aplikacija nije pronađena”, to obično znači da ste negdje na izvornom obrascu za prijavu ESTA-e naveli pogrešne biometrijske podatke. To može uključivati pogreške kao što su navođenje pogrešnog imena, broja putovnice, zemlje putovnice ili datuma isteka.

Ono što također može uzrokovati prikazivanje ove pogreške je ako ste na obrascu koji ste poslali za provjeru statusa ESTA-e naveli pogrešne podatke.

Konačno, pogreška “Aplikacija nije pronađena” također može biti uzrokovana ako sustav nikada nije ni primio ESTA aplikaciju od vas. To može biti zato što je (na primjer) internetska veza pala ili vaša uplata nije prošla.

ESTA aplikacija je istekla

Ako pokušate provjeriti svoj ESTA status i dobijete ovu poruku, to znači da je vaša ESTA aplikacija istekla. Da biste dobili novi ESTA prije nego što krenete na putovanje u SAD, morat ćete se ponovno prijaviti putem interneta. Vrlo je važno razumjeti u ovoj fazi da nije moguće obnoviti ESTA aplikaciju koja je istekla. Također ne možete prenijeti ESTA s jedne putovnice na drugu. Morate podnijeti novu prijavu na temelju vaših trenutnih podataka.

ESTA aplikacija na čekanju

Ako dobijete ovu poruku, to jednostavno znači da ste nedavno poslali prijavu koju CBP trenutno još uvijek pregledava. To ne znači da je vaš ESTA odbijen, samo morate pričekati. Obično je potrebno do 72 sata da se zahtjevi obrade, a ponekad se provode i dodatne sigurnosne provjere. Kada planirate putovanje u Sjedinjene Države, uzmite to u obzir i pošaljite zahtjev ESTA-e što je prije moguće.

ESTA autorizacija odobrena

Ova poruka je dobra vijest jer znači da je vaša ESTA aplikacija odobrena i da ste sada ovlašteni putovati u Sjedinjene Države. Molimo vas da zabilježite broj zahtjeva za ESTA-u, kao i datum isteka. I prije nego što krenete na putovanje u SAD, 100 posto provjerite imate li valjanu ESTA. Preporučljivo je ponovno provjeriti svoj status ESTA posljednjeg dana prije odlaska u SAD.

Čak i ako imate valjani ESTA, to ne znači da ga agent CBP-a (Carina i granična kontrola) ne može opozvati nakon što stignete u Sjedinjene Države ako to smatra prikladnim. Tada će vam biti zabranjen ulazak u zemlju.

ESTA aplikacija nije ovlaštena

Ako dobijete ovu poruku, to znači da je vaša ESTA aplikacija pregledana i odbijena. Stoga nemate dozvolu za ulazak u SAD u okviru ESTA programa izuzeća od viza. Međutim, još uvijek se možete kvalificirati za podnošenje zahtjeva za turističku vizu B-2 pod određenim okolnostima i dobiti dopuštenje za putovanje u SAD. Možete dobiti odgovore na sva vaša pitanja i podnijeti zahtjev za američku vizu na ovoj web stranici američke vlade.

Bilješka: Ako ste unijeli netočne podatke ili ste napravili još jednu pogrešku na obrascu za prijavu ESTA-e, trebali biste poslati e-poštu ESTA timu za tehničku podršku.

Bilješka: Svima koji su podnijeli zahtjev za ESTA-u savjetuje se da provjere status svog zahtjeva prije odlaska u Sjedinjene Države kako bi se osiguralo da će im biti dopušteno ukrcati se na putovanje bez plaćanja dodatnih naknada ili podnošenja drugog zahtjeva. Posebno biste trebali biti sigurni da imate ESTA autorizacijski broj. Također dvaput provjerite hoće li autorizacija vrijediti na dan vašeg odlaska u Sjedinjene Države.

Što je ESTA?

Ako namjeravate putovati u Sjedinjene Države, bilo kao turist, bilo poslovno, morate se prijaviti za svoj ESTA (Elektronički sustav za odobrenje putovanja). Građani zemalja unutar VWP-a (Program izuzeća od viza) moraju dobiti elektronički sustav za odobrenje putovanja kako bi putovali u SAD ili kroz njega. Sustavom viza ESTA upravlja Ministarstvo domovinske sigurnosti vlade SAD-a, a elektronički sustav zahtjeva za odobrenje putovanja može se podnijeti samo elektroničkim putem putem interneta.

Dobro za boravak od 90 dana ili manje za tranzitne, turističke ili poslovne svrhe.

Turističke svrhe uključuju: odmor (odmor), posjet prijateljima ili rodbini, liječenje, sudjelovanje na društvenim događanjima koja organiziraju bratske, društvene ili uslužne organizacije, sudjelovanje amatera u glazbenim, sportskim ili sličnim događajima ili natjecanjima, ako nisu plaćeni za sudjelovanje, upis na kratki rekreativni tečaj, a ne za kredit prema diplomi (na primjer, dvodnevni tečaj kuhanja dok ste na odmoru).

Poslovne svrhe uključuju: Posavjetujte se s poslovnim suradnicima, prisustvujte znanstvenoj, obrazovnoj, stručnoj ili poslovnoj konvenciji ili konferenciji, pohađajte kratkoročnu obuku (ne smije vas platiti nijedan izvor u Sjedinjenim Državama, osim troškova povezanih s vašim boravkom) ili pregovarajte o ugovoru.

Samo pojedinci koji imaju putovnicu iz jedne od sljedećih zemalja ispunjavaju uvjete za izuzeće od ESTA vize:

Andora Australija Austrija
Belgija Brunej Čile
Hrvatska Češka Republika Danska
Estonija Finska Francuska
Njemačka Grčka Mađarska
Island Irska Izrael
Italija Japan Južna Koreja
Latvija Lihtenštajn Litva
Luksemburg Malta Monako
Nizozemska Novi Zeland Norveška
Poljska Portugal San Marino
Singapur Slovačka Slovenija
Španjolska Švedska Švicarska
Tajvan Ujedinjena Kraljevina