Osnovana radna skupina za borbu protiv rastuće prijetnje “provalničkog turizma”

Category: Novosti | 0
Osnovana radna skupina za borbu protiv rastuće prijetnje "provalničkog turizma"
Osnovana radna skupina za borbu protiv rastuće prijetnje “provalničkog turizma”

Bande “provalnih turista” iz Južne Amerike iskorištavaju privremene vize za SAD.

Ulaze u zemlju kako bi opljačkali vile, a zatim pobjegli natrag u svoje matične zemlje s ukradenim dragocjenostima.

Prema policijskim dužnosnicima policijske uprave Los Angelesa (LAPD), ovaj trend postaje sve prisutniji.

Eskalacija trendova kriminala

LAPD izvještava o značajnom porastu provala u koje su uključeni stanovnici Čilea, Ekvadora, Kolumbije i Perua, posebno u određenim područjima Los Angelesa.

Samo u 2023. godini pojedincima iz tih zemalja pripisane su 94 provale, što ukazuje na sve veći problem u regiji.

Širenje kriminalnih aktivnosti

Nedavni događaji ukazuju na širenje ovog kriminalnog fenomena izvan Los Angelesa, a incidenti su zabilježeni na Long Islandu i New Jerseyju.

Savezni istražni ured (FBI) identificirao je ove bande kao “ogromnu prijetnju” Sjedinjenim Državama od 2022. godine, što je potaknulo pojačane napore policije.

Odgovor tijela kaznenog progona

Kao odgovor na eskalaciju aktivnosti bandi, i FBI i LAPD osnovali su specijalizirane radne skupine posvećene rješavanju tog pitanja.

Zamjenik šefa LAPD-a Alan Hamilton naglasio je hitnost situacije, navodeći: “Broj zločina povezanih s ovakvim posadama je daleko, daleko veći”, unatoč ukupnom smanjenju provala.

Eksploatacija viznog programa

Bande iskorištavaju Elektronički sustav za odobrenje putovanja (ESTA), program pokrenut 2014. godine kako bi se olakšao turizam iz pouzdanih zemalja.

Prema ovom programu, Južnoamerikanci mogu ući u Sjedinjene Države na više razdoblja od 90 dana bez opsežnih provjera.

Modus Operandi

Ovi turisti provale obično izbjegavaju korištenje vatrenog oružja kako bi izbjegli optužbe za oružje.

Umjesto toga, koriste sofisticirane tehnike poput hakiranja kućnih Wi-Fi mreža kako bi zaobišli sigurnosne sustave.

Ciljaju kuće u blizini otvorenih prostora poput pješačkih staza i kanjona, koristeći ljestve ili vrtni namještaj za pristup spavaćim sobama na drugom katu, koje su često manje zaštićene.

Učinci na druge putnike

Iskorištavanje elektroničkog sustava za odobrenje putovanja (ESTA) od strane kriminalnih bandi naglašava šire implikacije za strane putnike koji posjećuju Sjedinjene Države u okviru ovog programa.

Iako je ESTA osmišljena kako bi olakšala turizam iz zemalja od povjerenja, zlouporaba privremenih viza od strane turista provala naglašava potrebu za strogim postupcima provjere i sigurnosnim mjerama.

Ova kriminalna aktivnost ugrožava javnu sigurnost i ugrožava integritet američke imigracije, što može negativno utjecati na percepciju stranih putnika koji koriste ESTA-u.

Izazovi međunarodne suradnje

Napori u borbi protiv te kriminalne aktivnosti otežani su izazovima u međunarodnoj suradnji.

Čileanski predsjednik Gabriel Borić odbio je otkriti kriminalnu povijest korisnika ESTA-e, ograničavajući sposobnost snaga reda da uhite počinitelje.

Sudski postupak i kazneni progon

Okružni tužitelj okruga Orange Todd Spitzer poduzeo je pravne korake protiv predsjednika Borića kako bi nadvladao te zapreke i dobio vitalne informacije.

Osim toga, agencije za provedbu zakona koordiniraju napore na kaznenom progonu osoba uključenih u provalnički turizam, dodjeljujući namjenske tužitelje za rješavanje povezanih slučajeva.

Nedavna uhićenja i povrati

Nedavne policijske operacije rezultirale su uhićenjem nekoliko osoba povezanih s provalničkim turizmom.

Značajno je da su 17-godišnji Čileanac i dvojica pomagača uhićeni u Arizoni nakon niza pljački nakita.

Policija je presrela drugu bandu sa ukradenom odjećom vrijednom preko milijun dolara iz jedne pljačke na Beverly Hillsu.

Trajni izazovi i buduće strategije

Policijski službenici priznaju složenost borbe protiv organiziranih kriminalnih mreža koje se bave provalničkim turizmom.

Unatoč nedavnim uspjesima, vlasti naglašavaju važnost kontinuirane suradnje i inovativnih strategija za rješavanje te rastuće prijetnje.