Slučajevi ospica povezani s posjetima Floridi izazivaju zabrinutost zbog porasta broja zaraženih diljem zemlje

Category: Novosti | 0
Slučajevi ospica povezani s posjetima Floridi izazivaju zabrinutost zbog porasta broja zaraženih diljem zemlje
Slučajevi ospica povezani s posjetima Floridi izazivaju zabrinutost zbog porasta broja zaraženih diljem zemlje

Savezni i državni istražitelji pratili su nedavne slučajeve ospica u više država do posjeta Floridi.

Ovi nalazi rasvijetlili su rane infekcije koje doprinose porastu vrlo zaraznog virusa.

Izvješća zdravstvenog odjela Floride sugeriraju da su se obitelji iz Indiane i Louisiane, gdje su se slučajevi pojavili ranije ove godine, možda presijecale u državi.

Otkrivene veze i uvidi iz korespondencije

Poruke između lokalnih istražitelja i Centra za kontrolu i prevenciju bolesti (CDC) sugeriraju moguću vezu između slučajeva ospica na Floridi i onih u drugim državama.

Megan Gumke, epidemiologinja Ministarstva zdravstva Floride, izrazila je interes za istraživanje veza između slučajeva iz različitih regija.

Međutim, ostaje neizvjesno jesu li ti slučajevi povezani s onima koje je prethodno prijavio Orlando Sentinel, uključujući odraslu osobu i troje djece liječene u lokalnim hitnim službama.

Odgovor i pojašnjenja Floride

Grant Kemp, zamjenik tajnika za medije Ministarstva zdravstva Floride, upozorio je da se slučajevi ospica ne pripisuju isključivo Floridi, ističući da i druge države prijavljuju infekcije.

Kemp je pojasnio da slučajevi Orlanda nisu povezani s epidemijom ospica u osnovnoj školi okruga Broward ranije ove godine.

Epidemija, koja je uključivala devet prijavljenih slučajeva, započela je s 9-godišnjim djetetom koje nije cijepljeno zbog vjerskog izuzeća.

Nacionalna pitanja i preporuke

Usred porasta slučajeva ospica, zdravstveni dužnosnici pozivaju necijepljene osobe da se cijepe prije međunarodnih putovanja kako bi se zaštitili od virusa.

SAD je svjedočio zabrinjavajućem porastu slučajeva ospica u prva tri mjeseca 2024. u odnosu na cijelu 2023. godinu.

CDC izvještava o slučajevima u raznim državama, uključujući Arizonu, Kaliforniju, Georgiju, Illinois, Maryland, Michigan, Minnesotu, Missouri, New Jersey, New York, Pennsylvaniju, Virginiju i Washington.

Infekcije povezane s putovanjima

Prema CDC-u, od 18. ožujka 93% infekcija ospicama prijavljenih ove godine povezano je s putovanjima izvan SAD-a.

CDC je savjetovao necijepljenim osobama koje putuju da potraže cijepljenje najmanje šest tjedana prije putovanja, bez obzira na dob.

Povećanje broja slučajeva ospica naglašava važnost zdravstvenih mjera opreza za putnike, posebno one koji ulaze u SAD putem Programa izuzeća od viza (VWP) i putem ESTA autorizacije.

Kako epidemije traju, putnici moraju dati prednost cijepljenju i slijediti preporuke CDC-a, koje su u skladu s fokusom ESTA-e na sigurnost i prihvatljivost.

Uključivanjem zahtjeva za cijepljenje u proces ESTA poboljšavaju se javnozdravstvene mjere, smanjujući rizik od uvezenih bolesti poput ospica.

Putnici bi trebali ostati informirani i dati prednost svom zdravlju prilikom planiranja posjeta Sjedinjenim Državama.

Preporuke i hitnost cijepljenja

CDC naglašava važnost cijepljenja protiv ospica, preporučujući ga svima u dobi od 12 mjeseci i starijima.

Cjepivo protiv ospica, zaušnjaka i rubeole (MMR), koje se već desetljećima široko koristi, smatra se sigurnim i učinkovitim u sprječavanju ospica.

Zdravstveni dužnosnici pozivaju pojedince da nadoknade propuštena rutinska cijepljenja tijekom pandemije, naglašavajući potrebu održavanja visokih stopa cijepljenja kako bi se spriječile raširene epidemije.

Daljnja procjena i mjere opreza

Zdravstveni dužnosnici naglašavaju potrebu za nadoknadom propuštenih cijepljenja tijekom pandemije kako bi se spriječile raširene epidemije.

Iako neka područja imaju nisku stopu cijepljenja, većina američkih zajednica ima dovoljno imuniteta da spriječi široko širenje ospica.