Što je globalni program ulaska?

Category: CBP usluge | 0
Što je globalni program ulaska?

Pojam “globalni ulazak” odnosi se na program koji vodi agencija CBP (Carina i zaštita granica) u Sjedinjenim Američkim Državama. Omogućuje niskorizičnim, unaprijed odobrenim putnicima da uživaju u brzom odobrenju kada stignu u Sjedinjene Države. Članovi programa mogu ući u SAD putem automatskih kioska. Ovi kiosci, međutim, nisu dostupni u svim zračnim lukama. Nastavite čitati da biste saznali više.

Kako to radi?

Kada stignu u zračnu luku koja sudjeluje, članovi programa Global Entry mogu otići ravno na kiosk za globalni ulazak i predočiti strojno čitljivu karticu stalnog boravka ili putovnicu. Sljedeći korak je prolazak kroz skeniranje otiska prsta kako bi se potvrdili otisci prstiju. Nakon toga dolazi član će proći prilagođenu deklaraciju, a zatim će kiosk izdati članu potvrdu o transakciji i uputiti ga na preuzimanje prtljage. Nakon što dobiju prtljagu, mogu napustiti zračnu luku.

Da biste sudjelovali u programu globalnog unosa, morate biti unaprijed odobreni. Svaki podnositelj zahtjeva bit će podvrgnut osobnom intervjuu i strogoj provjeri prije nego što mu se dopusti da postane član.

Bilješka: Iako je cilj Globalnog ulaska ubrzati proces, pojedini članovi i dalje bi mogli biti identificirani za dodatno ispitivanje po dolasku. Svatko tko prekrši bilo koji od uvjeta i odredbi programa suočit će se s primjenjivom radnjom izvršenja i njihovo članstvo u programu moglo bi biti prekinuto.

Koje su prednosti programa Global Entry?

U današnjem ubrzanom svijetu, vrlo malo ljudi voli gubiti vrijeme. Kao član programa Global Entry koji je unaprijed pregledan i odobren, moći ćete otići ravno na kiosk Global Entry po dolasku u SAD i odatle preuzeti prtljagu i krenuti svojim putem.

Razlozi za pridruživanje globalnom programu unosa

 • Obrada linija za vas će biti nešto iz prošlosti.
 • Nema potrebe za papirologijom.
 • Vrijeme čekanja je drastično smanjeno.
 • Također ćete uživati u ubrzanom ulasku u određene prekomorske zemlje.
 • Program je dostupan u većini većih zračnih luka u SAD-u.

Prihvatljivost: Tko se kvalificira za pridruživanje globalnom ulasku?

Program Globalnog ulaska otvoren je za sve građane Sjedinjenih Država, kao i za one koji imaju zakonit status stalnog boravka.

Građani i stanovnici tih zemalja također se mogu prijaviti za pridruživanje globalnom ulasku:

Argentina, Brazil, Bahrein, Indija, Kolumbija, Velika Britanija, Njemačka, Nizozemska, Panama, Singapur, Južna Koreja, Švicarska, Tajvan i Meksiko. Stanovnici i građani Kanade mogu uživati u pogodnostima globalnog ulaska ako se pridruže programu NEXUS.

Bilješka: Trebali biste biti svjesni da ćete, ovisno o vašoj određenoj zemlji, možda morati ispuniti dodatne zahtjeve. Ako ste mlađi od 18 godina, trebat će vam i dopuštenje roditelja ili zakonskog skrbnika za sudjelovanje u programu Globalnog ulaska.

Postoje li razlozi zbog kojih se možda neću kvalificirati za Globalni program ulaska?

Da, zapravo postoji nekoliko razloga zašto bi vam se moglo odbiti članstvo. To uključuje:

 • Dali ste nepotpune ili lažne podatke kada ste ispunili obrazac za prijavu.
 • Proglašeni ste krivim za kazneno djelo.
 • Imate kaznenu prijavu protiv vas.
 • Protiv vas su izdani nalozi, uključujući vožnju vozila pod utjecajem alkohola.
 • Proglašeni ste krivim za kršenje bilo kakvih poljoprivrednih, imigracijskih ili carinskih propisa u bilo kojoj zemlji.
 • Proglašeni ste krivim za kršenje zakona u SAD-u ili bilo gdje drugdje.
 • Trenutno ste predmet aktivne istrage bilo koje lokalne, državne ili savezne vladine agencije za provedbu zakona.
 • Vaš zahtjev za kupnju vatrenog oružja je odbijen.
 • Ne možete uvjeriti CBP da ste podnositelj zahtjeva niskog rizika.
 • Niste dopušteni SAD-u prema imigracijskim propisima. To uključuje podnositelje zahtjeva koji imaju dokumentaciju o uvjetnom otpustu ili nedopuštena odricanja.

Postoje li posebni zahtjevi koji se odnose na djecu?

Sustav globalnog ulaska nema minimalne zahtjeve u smislu dobi – ali ako ste mlađi od 18 godina, morat ćete dobiti dopuštenje svog zakonskog skrbnika ili roditelja za sudjelovanje u programu. Međutim, nema potrebe da budu članovi programa Globalnog ulaska.

Bez obzira na dob, morate učiniti sljedeće:

 • Otvorite internetski račun za globalni sustav upisa u ulazak.
 • Platite odgovarajuću naknadu za prijavu. To je trenutno 100 USD i ne može se vratiti.
 • Dogovorite se za intervju u jednom od globalnih ulaznih centara. Ako još nemate 18 godina, vaš zakonski skrbnik ili roditelj morat će biti prisutan tijekom intervjua.

Dodatne informacije o funkcioniranju sustava aplikacija za globalni unos

 • Prije nego što se prijavite, provjerite ispunjavate li uvjete za članstvo u globalnom ulasku.
 • Sada otvorite TTP (račun programa pouzdanih putnika. Bez obzira na dob, svaki podnositelj zahtjeva trebao bi imati vlastiti TTP (Trusted Traveler Program) račun.
 • Zatim se prijavite na TTP račun koji ste stvorili i nastavite s aplikacijom.
 • Platite potrebnu naknadu za prijavu u iznosu od 100 USD pomoću kreditne kartice ili elektroničke bankovne doznake.
 • Dogovorite se za intervju u jednom od globalnih ulaznih centara.

Po primitku propisno ispunjenog zahtjeva, Carinska i granična patrola provest će pregled. Ako uvjetno odobre vašu prijavu, dobit ćete obavijest na svom TTP računu kako biste dogovorili intervju u najbližem Globalnom centru za upis ulazaka.

Kada idete na razgovor, provjerite je li vaša putovnica još uvijek valjana i ponesite je sa sobom. Također, uzmite drugu vrstu identifikacije, na primjer, osobnu iskaznicu ili vozačku dozvolu. Ako ste legalni stalni stanovnik SAD-a, na razgovor ćete morati ponijeti i svoju strojno čitljivu karticu stalnog boravka.

EoA ili upis po dolasku

Ovaj program, koji vodi CBP, omogućuje podnositeljima zahtjeva za sustav globalnog ulaska koji su uvjetno odobreni da prisustvuju traženom intervjuu kada stignu u Sjedinjene Države. Uklanja potrebu da takav podnositelj zahtjeva ode na razgovor u upisni centar u Sjedinjenim Državama.

Po dolasku u međunarodnu zračnu luku u SAD-u, takav podnositelj zahtjeva trebao bi jednostavno slijediti znakove koji pokazuju put do ureda CBP-a, gdje će službenici zatim provesti potreban intervju za Globalni ulazak u sklopu inspekcije dopuštenosti.

Ako patite od invaliditeta i trebate pomoć tijekom intervjua za Globalni ulazak, trebali biste po dolasku na razgovor obavijestiti službenika za razgovor da vam je potrebna dodatna usluga, pomoć ili izmjena prije nego što možete sudjelovati u intervjuu.

Imajte na umu da ako zatražite uslugu, pomoć ili izmjenu, a ona u tom trenutku nije dostupna, CBP može odgoditi intervju za kasniji datum.

Prilikom dolaska na razgovor za EoA trebali biste imati spremnu sljedeću dokumentaciju:

 1. Neistražena putovnica. Ako su vam izdane dvije ili više putovnica, dovedite ih sve na razgovor kako biste osoblju omogućili dodavanje potrebnih podataka u vašu datoteku. To će vam omogućiti da ubuduće koristite bilo koju od ovih putovnica kada se prijavite na kiosku Global Entry nakon dolaska u Sjedinjene Države.
 2. Dokumenti za dokazivanje prebivališta, na primjer, izjava o hipoteci, vozačka dozvola s valjanom adresom, račun za komunalne usluge ili izjava o plaćanju najma. Maloljetnici ne moraju ispunjavati ovaj zahtjev. Ako imate karticu stalnog boravka, trebali biste je donijeti i na razgovor.